25N Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Ser conscients de la violència que viuen les nenes i dones aquí i arreu del món, és el primer pas per fer el canvi tant individualment com col·lectivament. I la joventut, ho té clar, qüestionar estereotips i prejudicis, canviar actituds i comportaments, denunciar i alçar la veu davant les injustícies, perquè les nenes i dones i tota persona, sense cap mena de distinció, puguin créixer en llibertat, sense sentir-se jutjades, discriminades ni violentades. Forma part del canvi!

El material ha estat creat per l’alumnat de 4rt d’ESO de l’Institut del Ter dins les accions d’Educació pel Desenvolupament del programa finançat per l’Agència Catalana de Cooperació “Dret de les joves a una educació de secundària de qualitat i lliure de violència a la ciutat de Kolda i perifèria”.

 

Nueva campaña #mecomprometo

Iniciamos la campaña #mecomprometo realizada por las y los alumnos de 4rto del Instituto Puig i Cadafalch de Mataró en la cuál a través de la creación artística quieren sensibilizar a la ciudadanía para lograr un mundo más justo y equitativo. La actividad se enmarca dentro del proyecto financiado por LUSH “Recreemos el mundo – Caminando hacia la equidad de género”

Arte por la equidad

#mecomprometo

¡Coge tu compromiso y compártelo!

Formacions al CAP de Canovelles

Les formacions realitzades al CAP de Canovelles van tenir molt bona acollida per part dels i les professionals sanitaris/àries i de serveis socials.
Durant les mateixes es va fer una primera sessió per conèixer les arrels tradicionals de la pràctica de la MGF dins les diferents ètnies que encara la practiquen i aprofundir en les causes i conseqüències d’aquesta.
En la segona sessió es va treballar en un cas pràctic des d’on es va crear un espai de debat per trobar solucions davant situacions de risc, tenint en compte tots els factors necessaris per poder donar la millor resposta com a professional.
Arran de les sessions els i les participants van fer una demanda de seguir treballant per tenir més coneixements sobre la cultura de les ètnies que resideixen a Canovelles provinents de l’Àfrica Subsahariana.

Iniciem la campanya “No et callis!”

Iniciem la campanya “No et callis” per sensibilitzar a la ciutadania en la lluita contra la violència.

La campanya s’emmarca dins el projecte “Recreem el món fent camí cap a l’equitat de gènere” dut a terme als instituts de secundària de Barcelona Miquel Tarradell i Dr. Puigvert  durant el curs acadèmic 2018/2019.

Durant el programa d’Aprentatge i Servei l’alumnat va prendre consciència de quines són les causes estructurals que provoquen la discriminació i desigualtats i de com la seva manera de ser i relacionar-se amb els altres pot provocar situacions de violència. Un cop adquirits els coneixements van crear la campanya #noetcallis on a través de diferents peces audiovisuals fan reflexionar a la ciutadania en relació a les discriminacions viscudes al llarg de la seva vida. Fent un cant a la llibertat i a la no violència!

Compartim amb vosaltres a través de les nostres xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram el material creat amb la finalitat d’expressar artísticament les seves reflexions sobre la violència  i sobre com erradicar-la.

 

Esperem que us agradin i us convidem a compartir les vostres experiències.

Entre tots i totes podem construir una societat lliure de violència, més justa i equitativa.

 

L’alumnat de 4rt de l’Institut Miquel Tarradell segueix el camí de l’acció

Un cop finalitzada l’exposició, les noies i els nois tenien ganes de fer un vídeo. Sabien que l’audiovisual pot ser una eina potent per sensibilitzar al seu entorn. Seguint amb la mateixa idea de l’exposició van pensar que seria interessant mostrar aquelles discriminacions, violències viscudes per l’alumnat pel seu gènere, religió, procedència… Aquelles discriminacions quotidianes que viuen moltes persones a Barcelona que veien necessari donar a conèixer per fer una crida a la gent i dir PROU! Un cop van escriure les històries i es van seleccionar les persones protagonistes es van fer les primeres proves de gravació.

El resultat formarà part d’una campanya de sensibilització a través de les xarxes socials on es mostrarà tot el material creat per l’alumnat dels dos instituts participants en l’APS Recreem el món – Fent camí cap a l’equitat de gènere!

 

Formacions al CAP de Montornès del Vallès

Les formacions realitzades al CAP de Montornès del Vallès van tenir molt bona acollida per part dels i les professionals sanitaris/àries i de serveis socials.
Durant les mateixes es va fer una primera sessió per conèixer les arrels tradicionals de la pràctica de la MGF dins les diferents ètnies que encara la practiquen i aprofundir en les causes i conseqüències d’aquesta. En la segona sessió es va treballar en un cas pràctic des d’on es va crear un espai de debat per trobar solucions davant situacions de risc, tenint en compte tots els factors necessaris per poder donar la millor resposta com a professional.
   

Participem a la Jornada d’intercanvi de projectes d’APS del Raval!

L’APS que estem duent a terme a l’Institut Miquel Tarradell va estar presentat per l’alumnat de 4t de l’ESO de l’Institut dins la Jornada d’Intercanvi de Projectes d’Aprenentatge i Servei de Ciutat Vella. Al Centre Cultural EL Born, sis dels alumnes participants en l’APS van exposar el projecte que s’està duent a terme a l’assignatura de Cultura i Valors Ètics. Un bon moment per fer visible el treball realitzat per l’alumnat i la seva implicació en la creació d’un món més just i equitatiu on dones i homes tinguem els mateixos drets. La bona presentació realitzada es va guanyar un gran aplaudiment. Enhorabona!

Us deixem amb el recull d’imatges de la jornada.

Exposició a l’Institut Dr. Puigvert

Després de setmanes de treball va arribar el dia de mostrar tot el material creat pels diferents grups classe de 4t d’ESO de l’Institut Dr. Puigvert. L’exposició va ser muntada a la sala d’actes a través d’uns plafons fets amb cartons van crear un recorregut per poder veure tot el material. Per tal de donar a conèixer l’exposició es va dissenyar un tríptic que van repartir als diferents cursos. El dia de la inauguració van visitar l’exposició tots els grups de 3r i 4t d’ESO i la mateixa va quedar exposada unes setmanes per tal que tot l’institut tingués l’oportunitat de veure-la. A més van instal·lar un mural on les persones participants podien posar els seus comentaris per així saber la impressió que els deixava l’exposició.

Moltes felicitats per la bona feina i la implicació de tots i totes!

 

Creació de l’exposició a l’Institut Dr. Puigvert

Un cop creats els materials que formarien part de l’exposició, un dels grups va haver d’idear com s’exposaria, el material necessari, el dia, el lloc, l’hora, la comunicació de l’event… tot un seguit d’accions que requerien d’imaginació i una forta implicació per part de tothom. Es va dividir la classe en diferents grups de treball. Un grup havia de realitzar el tríptic i el cartell de presentació, un altre grup havia d’idear com s’exposaria tot el material creat. I un altre grup havia de fer la part de coordinació, quin dia, en quin espai, a qui es convidaria, com es faria la convocatòria… Un procés de creació que els ha fet aprendre moltes coses, tan a nivell individual com grupal. Sobretot la importància de treballar plegats i ajudar-se els uns als altres, respectant les idees de tothom i trobant punts comuns.

 

 

Aprenem a través del dibuix a l’Institut Dr. Puigvert i agafem el nostre compromís

L’expressió artística es pot utilitzar com una eina de reflexió, de sensibilització, de denúncia entorn situacions de discriminació i vulneració de drets. Per aquesta raó un dels grups classe va estar creant una sèrie de dibuixos que conviden a la ciutadania a tenir una consciència crítica entorn les violències que pateixen les dones aquí i arreu del món.

Un cop finalitzats els dibuixos es convidava a l’alumnat a pensar en algun canvi personal que ajudés a combatre les violències. Perquè nosaltres som el reflexe de la societat i som nosaltres que amb els nostres petits gestos podem canviar el món.

Tot aquest material, junt amb altres materials com ara un vídeo-clip, una cançó, un mural, entre d’altres, servirà per a l’exposició que es realitzarà al mateix institut.